

## Heroes, anti-heroes and villains: How we (re)create, use and dismantle them



Interpret Europe conference, 11 - 14 April 2025 in Sulejówek, Poland

## **Conference programme**

Friday 11 April						
18:00	Paderewski Hall LARGE	Opening ceremony Welcome by Dr Robert Andrzejczyk, Director of the Józef Piłsudski Museum in Sulejówek and Helena Vičič, Managing Director of Interpret Europe, introduction to the conference				
		Approaches for contested history related to monuments, sites and landscapes  Jurn Buisman (Netherlands), Museum Geelvinck / ICOMOS				
19:30	Museum restaurant	Welcome dinner				

Saturday	12 April					
08:30	Paderewski Hall LARGE	Why do we still need heroes? Towards a polyphonic culture of memory  Marcin Napiórkowsk, Professor at the Institute of Polish Culture at the University of Warsaw, Acting Director of the Polish History Museum				
9:45	Guided tours in the museum including coffee					
	Paderewski Hall LARGE	Paderewski Hall SMALL	Room "Łódź"			
	National identity and personalities	Methods and approaches in theory and practice	Interpreting women characters and other			
11:45 – 12:40	Polish heroes as described by a Japanese for the Japanese in years after World War I	Heritage interpretation re-defined as a "meaning-making process": What does this mean in practice?	John Knox and the women of Scotland: Interpreting Scottish heroes through guiding and poetry			
	Jadwiga Rodowicz-Czechowska, Poland	Patrick Lehnes, Germany	Thomas Bak & Gerda Stevenson, Scotland			
	55 min presentation	55 min presentation	55 min presentation			
12:45 – 13:10	National heroes, empires and nation states in Europe	The interpretive method in genocide studies	Her or his story? Case of Warsaw Ghetto Fighters memorial			
	Nigel Mills, UK	Maria Bożena Kamińska, Poland	Katarzyna Jankowska, Poland			
	25 min presentation	25 min presentation	25 min presentation			
13:15	Lunch					
14:15	Departure for study visits					
19:00	Dinner					
20:00	Flight of the swans - Cinema night and discussion with Sacha Dench (UK), CEO & Ambassador for the UN's Convention on Migratory Species (2019-2024)					

S	u	n	d	a١	/	1	3	A	p	ri	
_	_		-	- 4	,		_		11		

,	<b>■</b>					
8:30	Paderewski Hall LARGE	Multiperspectivity in remembrance and history education for democratic citizenship  Maria Luz Martínez Seijo (Spain), Member of Spanish Congress and Parliamentary Assembly of the Council of Europe				
	Paderewski Hall LARGE	Paderewski Hall SMALL	Room "Łódź"	Room "Zułów"		
	Working for and with communities	Methods and approaches in theory and practice	Interpreting women characters and other	National identity and personalities		
09:45 – 10:40	Community development through interpretation of an ancient hero	Facilitation approach in the work of an IE trainer	The search for the universal mothering soul through the story of one motherless mother	Bandera reaffirmed: Scrutinizing lessons of a nationalist symbol in struggling Ukraine		
	Lisa Keys & Nigel Mills, UK	Mateusz Tomaszczyk, Poland	Barbara Struys, Belgium	Elenora Narvselius, Sweden		
	55 min presentation	55 min interactive workshop	55 min presentation	55 min presentation		
10:45 – 11:10	Coffee break					
11:15 – 11:40	Heritage and the city: Who are the heroes of our urban narratives?	See-Think-Do-Share concept: Good criterion to define target groups	Female (anti)heroes in Serbia and the Balkans  – fairies and witches, women's processions and rituals	Between controversy and experience: Interpreting heritage of the first Croatian president		
	Laura Time, Romania	Ondřej Vitek, Czech Republic	Dragana Kojičić, Serbia	Luka Jakopčić, Croatia		
	25 min presentation	25 min presentation	25 min presentation	25 min presentation		
11:45 – 12:10	The Romanian peasant symbolically immortalized in the traditional/national costume	Joys and challenges of co-creating a learning landscape  Thorsten Ludwig & Lucija Gudlin, Germany	A "witch from Croatia" in exile: Rewriting a folklore villain into a new kind of female hero  Katia Dianina, USA	Interpreting heroes: László Székely's imagery in Timişoara's early 20th-century development		
	Roxana-Talida Roman, Romania	Valya Stergioti, Greece, Vanessa Vaio, Italy	Ratia Dialillia, USA	Lucia Leca & Florentina Murea-Matache,		
	25 min presentation	presentation 1h 25 min interactive workshop		Romania		
	Drelicharki and drelicharze (linen traders) from Andrychów in Poland - local community as collective hero of		Little heroes – how to inspire children for sustainability?	55 min presentation		
	entrepreneurship		Monika Nethe, Germany			
	Sebastian Wacięga & Tomasz Adamski, Poland		25 min presentation			
12:15 – 12:40	- 55 min interactive workshop		"No more heroes anymore!"			
12:45 – 13:10			Mark Wallis, UK			
			25 min presentation			
13:15	Lunch					

	Museums and exhibitions	Methods and approaches in theory and practice	Nature heroes	National identity and personalities		
14:15 – 14:40	Taking Sir Hans Sloane off his pedestal? Legacies of enslavement and empire at the British Museum	Breaking bad in the museum: The ethics of antiheroic interpretation	Turning a glacier into an athlete. How to explain complex phenomena through an exhibition character	Kozina and Lomikar: Heroes at the crossroad of history		
	Stuart Frost, UK	Philipp P. Thapa, Germany	Anna Pikuła & Olga Tarczyńska-Polus, Poland	Kristýna Pinkrová, Czech Republic		
	25 min presentation	55 min presentation	25 min presentation	25 min presentation		
14:45 – 15:10	A change of Heart at Blackburn Museum		Non-human heroes and villains: River personhood in Polish heritage discourse since 2022	Blind Badasses - turning tales of historical underdogs into interpretive experiences		
	Steve Slack, UK		Michał Kępski, Poland	Iva Silla, Croatia		
	25 min presentation		25 min presentation	25 min presentation		
15:15	Departure for study visits					
19:00	Farewell dinner and raffle					

Monday 1	L4 April					
8:30	Paderewski Hall LARGE	Sheroes and anti-sheroes – How do we remember and celebrate women history in recent Poland Anna Kowalczyk (Poland), journalist, writer, feminist, activist, EMBA				
	Paderewski Hall LARGE	Paderewski Hall SMALL	Room "Łódź"	Room "Zułów"		
	National identity and personalities	Methods and approaches in theory and practice	Monuments and sites of memory	Museums and exhibitions		
09:45 – 10:10	Dr Jekyll / Mr Hyde of Polish populist right propaganda: two entwined stories of Tusk and Kaczyński	The nature boost – Swedish collaboration on communication for the Global Diversity Plan	Victims of heroes? Victims of murderers	Faces of national and discrete heroes of Yugoslavia – a shift in museum's narratives		
	Jacek Kołodziej, Poland	Eva Sandberg & Per Sonnvik, Sweden	Ladislav Ptáček, Czech Republic	Aleksandra Momčilović Jovanović, Serbia		
	25 min presentation	55 min interactive workshop	25 min presentation	25 min presentation		
10:15 – 10:40			The good, the bad, and the graffitied: How we (re-)interpret monuments to heroes	Heroes / interpreters of the memory of Old Belgrade: The House of Jevrem Grujić – museum of Serbian history, diplomacy, art, and avant-garde		
			Elisa Bailey, Spain	Ana Radovanac Živanov, Serbia		
			25 min presentation	25 min presentation		
10:45 – 11:10	Coffee break					
11:15 – 11:40	The man who envied the birds. Interpreting the story of Jan Wnęk – a mid-19th century aviation pioneer	_	Mihajlo Pupin: About the time before and after great discoveries	Rethink revolutionary art		
	·		Marija Dragišić, Serbia	Katarina Živanović, Serbia		
	Małgorzata Hordyniec & Mateusz Tomaszczyk, Poland	Monika Michałek, Poland	25 min presentation	25 min presentation		
11:45 – 12:10	55 min presentation	55 min interactive workshop	The dead are very near An Irish story	On the crossroad of responsibilities: living in between two eras, an experiment from Chania, Crete		
			Teresa Josephine Sweeney Meade, Ireland	Penelope Gkini, Greece		
			25 min presentation	25 min presentation		
12:15 – 12:40	Market of ideas and speakers' corner					
12:45 – 13:10	Closing of the conference					
13:15	Lunch					
14:15	Departure for post-conference tour to Masuria					